Izložba „Reči u boji“ Ane Prodanović
Izložba „Reči u boji“ prikazuje hromatsko tipografsko pismo nastalo na doktorskim studijama. Polazeći od činjenice da pismo i tipografija predstavljaju vizuelnu formu jezika, jezik se izdvaja kao motiv prikazanih radova. Sadržaj čine citati izdvojeni iz spisa Ludviga Vitgenštajna, koji se u svojim istraživanjima oslanjao na prirodu jezika, ispitujući uticaj jezika na domete mišljenja i zaključivanja. Štampani plakati prikazuju kako hromatsko pismo odražava Vitgenštajnove stavove i na njih se nadovezuje, čime su istaknute mogućnosti ovog pisma da se upotrebi kao vizuelna nadogradnja literarnog sadržaja.
Gostovanje Steve Kahwati-ja na Računarskom fakultetu
16. novembra, Računarski fakultet je imao čast da ugosti Steve Kahwati-ja, Kanadskog stručnjaka za specijalne efekte i predavača na Seneka koledžu koji je boravio u Beogradu kao jedan od govornika na CGA (Computer Graphics & Arts) konferenciji. Steve je studentima Fakulteta održao predavanje o 3D fotogrametriji, tehnici koja omogućava automatizovano generisanje 3D modela na osnovu fotografija upotrebom softvera kao što je Agisoft PhotoScan. Studenti su imali priliku da iz prve ruke čuju koje prednosti i izazove sa sobom nosi fotogrametrija, gde i kako se upotrebljava i šta im je potrebno da sami naprave 3D modele koristeći ovu tehniku. Zahvaljujemo se Olgici Marinković iz ambasade Kanade na korespodenciji pri organizaciji događaja kao i Nikoli Miloševiću, predstavniku Autodesk-a Kanada.
Studentska izložba „Grafičko rešenje podnog osvetljenja“
U sredu 30. maja na Cvetnom trgu u Beogradu otvorena je izložba „Grafičko rešenje podnog osvetljenja“ koju su priredili studenti smera Računarski dizajn. Izložba predstavlja studentski projekat, idejno grafičko rešenje na rasvetnim telima koja se nalaze na popločanoj površini trga pored kafe bašti. Na podnim rasvetnim telima aplicirane su filter folije u cilju igre svetlosti i senke, kao i radi umanjenja svetlosnog lumena. Projekat na temu Svetlost i senke uz saglasnost JKP Javno osvetljenje biće izložen u periodu 30.5.2018. — 15.6.2018.
Poseta studenata Avala filmu
Kao vid dodatne nastave i proširivanja znanja, studenti smera za Računarski dizajn imali su priliku da u sredu, 9. maja posete i Avala film, jednu od najvećih domaćih filmskih kompanija. Tom prilikom su se upoznali sa bogatom istorijom Avala filma i procesom nastanka nekih od najznačajnijih dela kinematografije ovih prostora. Studenti su obišli i deo fundusa, nekoliko zatvorenih i jedan otvoreni studio, te stekli uvid u proces proizvodnje i dizajna scenografije. Upoznali su se i sa metodama konzervacije i arhiviranja filmskog materijala u okviru Arhiva jugoslovnenske kinoteke.
Poseta studenata Polyhedra FabLab-u
U sredu, 25. aprila, studenti smera za Računarski dizajn su u okviru nastave na predmetu Prostor i oblik imali priliku da posete Polyhedra FabLab. Prilikom posete su se upoznali sa najsavremenijim tehnikama fabrikacije i rapidnog razvoja prototipova uz pomoć 3D štampača. Studenti su imali priliku da prisustvuju procesu prilagođavanja postojećih 3D modela za štampu, kao i samom procesu 3D štampe. U okviru Q&A sesije, studenti su mogli iz prve ruke da čuju iskustva iz pomenutih oblasti, kao i da razmene ideje i iskustva.
Posete srednjim školama
U poslednjih nekoliko nedelja, Računarski fakultet je posetio nekoliko srednjih škola i predstavio novi smer za Računarski dizajn. Učenici Grafičke škole, Škole za dizajn tekstila, kao i nekoliko beogradskih gimnazija, imali su priliku da čuju kakav je pristup nastavi Računarskog dizajna na Računarskom fakultetu. Ako ste zainteresovani da posetimo i Vašu školu, slobodno nas kontaktirajte radi dogovora.