Računarski fakultet je osnovan 2003. godine sa zadatkom da obezbijedi izvrsno visokoškolsko obrazovanje na polju tehničko-tehnoloških i prirodno-matematičkih nauka. Od 2016. godine Fakultet ima akreditovane studije u polju umjetnosti zasnovane na studijskom programu Multimedijalni dizajn.

Multimediji se rekonfigurišu interaktivnim upravljanjem, a manifestuju hibridnim i kumulativnim učincima čiji doživljaj može biti simultan. Na osnovnim, master i doktorskim akademskim studijama multimedijalnog dizajna se istražuju razvojne linije i presjeci multimedijalnih vrsta. Ishodi učenja tiču se ilustracije, tipografije, fotografije, režije, animacije, ambijentalne umjetnosti, generativne umjetnosti, interaktivne i participativne umjetnosti, UX dizajna i dizajna zvuka. Studenti se kvalifikuju za pojmovno određenje dizajnerskih disciplina i kategorija, za teoretizaciju i poređenje dizajnerskih praksi, te za kritiku namjene i raspravu konteksta upotrebe dizajna.

U vezi sa predstavljanjem umjetničkog rada na Računarskom fakultetu posebnu ulogu ima Galerija Fakulteta, kao mjesto gdje se inicira kritičko rasuđivanje o fenomenima savremene umjetnosti i promovišu recentni standardi upotrebe računarske grafike i softverski (re)produkovanog zvuka.

 

vanredni profesor dr Nenad Malešević