11. jun (od 19 časova) – 24. septembar 2021.
Galerija RAF, Kirovljeva 15, Banovo brdo

Od 11. juna do 24. septembra u Galeriji RAF (Kirovljeva 15, Banovo brdo) biće održana izložba radova studenata Katedre za multimedijalni dizajn Računarskog fakulteta. Izložba se organizuje povodom pet godina rada Katedre, sa ciljem da se promovišu radovi studenata osnovnih i master akademskih studija i predstave standardi učenja dizajna na Računarskom fakultetu.

Izložba obuhvata radove 70 studenata. Radovi su iz oblasti ilustracije, tipografije, fotografije, režije, animacije, ambijentalne umetnosti, generativne umetnosti, interaktivne i participativne umetnosti, UX dizajna i dizajna zvuka. Izložba je koncipirana kao višemedijski ambijent, gde crteži, fotografije, filmovi, animacije i drugo – nadasve sa enterijerom kao vizuelnim kontinuumom – treba da podstaknu kritiku kvaliteta i raspravu konteksta upotrebe dizajna.

Dr Nenad Malešević, vanredni profesor Katedre za multimedijalni dizajn, povodom izložbe kaže: „Multimediji se rekonfigurišu interaktivnim upravljanjem, a manifestuju hibridnim i kumulativnim učincima čiji doživljaj može biti simultan. Na studijama multimedijalnog dizajna se istražuju granične vrednosti, razvojne linije i tačke preseka multimedijalnih oblasti. Otud su na izložbi zastupljeni medijski i žanrovski raznovrsni projekti. Dizajn figurira dvojako: kao plan, prototip ili nacrt po kome se vrši serijska proizvodnja, te kao artificijelno sredstvo posredovanja između znakovne proizvodnje i potrošnje“.

Računarski fakultet je osnovan 2003. godine sa zadatkom da obezbedi izvrsno visokoškolsko obrazovanje na polju tehničko-tehnoloških i prirodno-matematičkih nauka. Od 2016. godine Fakultet ima akreditovane studije u polju umetnosti zasnovane na studijskom programu Multimedijalni dizajn. Galerija RAF (Galerija Računarskog fakulteta) je mesto gde se inicira kritičko rasuđivanje o fenomenima savremene umetnosti i promovišu recentni standardi upotrebe računarske grafike i softverski (re)produkovanog zvuka.