Ana Prodanović (Čačak, 1991) je završila osnovne (2014) i master studije 2015. godine na Odseku grafika i knjiga Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Doktorand je na Fakultetu primenjenih umetnosti (gde je od 2015. angažovana kao student demonstrator na predmetu Pismo). Bavi se dizajnom tipografskih pisama, a 2016. je samostalno objavila font familiju Obla. Osnovala je font studio Letter Palette (2017, sa Vedranom Erakovićem). Od 2017. godine je student demonstrator u oblasti oblikovanja grafičkih medija na Računarskom fakultetu u Beogradu. Bavi se i umetničkom grafikom, i aktivno izlaže na domaćim i međunarodnim manifestacijama.

Za vreme studija imala je samostalne izložbe: Čovek u vremenu – Galerija Art Centar, Beograd, Učiteljski Fakultet, Užice, i Galerija SKC, Beograd; Procesi u prirodi – Galerija Risim (suterenski prostor), Čačak; Izložba radova studenata generacije Univerziteta umetnosti u Beogradu (šk. 2013/14), Galerija FLU, Beograd.
Učestvovala je na preko trideset kolektivnih izložbi u Srbiji (Beograd, Užice, Kraljevo, Gornji Milanovac, Pančevo, Čačak), i u inostranstvu (Egipat, Poljska, Austrija, Kanada, Japan).

Na žiriranim međunarodnim konkursima za umetničku grafiku nagrađena je tri puta (za najbolju linogravuru, Linoart 2012; na Međunarodnom bijenalu suve igle, Užice 2013, na Osmom EX-YU konkursu za grafiku, 2014). Dobitnik je četiri fakultetske nagrade iz različitih fondova (za najbolji grafički list, za najbolje tipografsko pismo, za najveći prosek na četvorogodišnjim studijama i najveći prosek na diplomskoj godini). Student je generacije Fakulteta primenjenih umetnosti 2014. godine. Iz oblasti dizajna tipografskog pisma osvojila je sledeće nagrade:

⋅  Nagrada Merit Winner u studentskoj kategoriji za tipografsko pismo, na konkursu PRINT’s Typography & Lettering Awards, časopisa PRINT Magazine, Blu Es, Ohajo, SAD, 2017.
⋅  Priznanje za tipografsko pismo na konkursu GRIFON 2016, galerija Grafički kolektiv, Beograd, 2016.
⋅  Specijano priznanje u kategoriji za ćirilicu na međunarodnom konkursu za tipografsko pismo GRANSHAN 2016, Erevan, Republika Jermenija, 2016.


Trenutno je angažovana na predmetima:

Osnovi oblikovanja
Pismo i tipografija
Grafičko oglašavanje